Rakım

Bulunduğunuz yerin rakımını öğrenin

Rakım Göster

Mevcut konumunuza ait rakımı öğrenmek için mavi butona tıklayın

Rakım (yükselti) bulucu, koordinatlarınıza göre bulunduğunuz yerin veya Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın deniz seviyesinden yüksekliğini bulmanıza yardımcı olan bir sistemdir. Elbette rakım değerinin harici bir siteye ait veri tabanından alındığını ve rakım için coğrafi konumunuzu (enlem / boylam) kullandığını lütfen unutmayın. Örneğin, yüksek bir binada olduğunuzu varsayalım, bu yükseklik dikkate alınmayacaktır. Sadece dağ, tepe vb. yükseklikler için geçerlidir.

Rakım değerini en doğru şekilde öğrenmek için akıllı telefon gibi bir cihaz kullanmanız gerekmektedir. Akıllı telefonlardan koordinat bilgisi daha doğru alınabilirken, bu durum bilgisayar da geçerli değildir. Bilgisayar kullanarak rakım değerini öğrenmeye çalıştığınızda yanlış konumdan dolayı yanlış bir rakım değeri almanız muhtemeldir. Doğruluğundan emin olabilmek için aşağı yukarı doğruluk mesafesine bakabilir ve 30 metre aşağısını doğru olarak kabul edebilirsiniz.

Rakım Nedir?

Rakım, deniz seviyesi (sıfır seviyesi) referans alınarak yüksekliğin belirtilmesini ifade eden bir kelimedir. Rakım tipik olarak, havadaki değil, Dünya yüzeyindeki bir noktanın yüksekliğini ifade eder. Yükseklik ise bir nesnenin yüksekliğinin ölçümüdür ve genellikle yerden yüksekliğinize atıfta bulunur (bir uçakta veya binada olduğu gibi). Bulunduğunuz yerin yüksekliği için genellikle rakım tercih edilirken, deniz seviyesinden yükselti ve yükseklik de yaygındır.

Rakım Nasıl Hesaplanır?

Altimetre, yüksekliği ölçmek için kullanılan bir araçtır. Yükseklik, atmosfer basıncındaki farklar hesaplanarak bir altimetre ile ölçülür. Bir altimetrenin içinde, havadaki basıncı ölçen bir cihaz olan bir barometre bulunur. Yukarı doğru çıkıldıkça basınç azalır ve bu da barometrenin içindeki körüklerin genişlemesine neden olur. Körükler, yerde, ağaçta veya uçakta olmanıza bakılmaksızın size deniz seviyesinden yüksekliğinizin doğru bir şekilde okunmasını sağlar. Modern akıllı telefonlar, rakım ölçmek veya tırmandığınız adım sayısını hesaplamak için altimetre olarak kullanılabilecek bir barometre içerir.

GPS alımının zayıf olduğu bölgelerde bir altimetre, GPS tabanlı rakım okumalarından daha doğru olabilir ve internet bağlantısı gerektirmez.

Dijital Rakım Modeli Kullanmak

NASA ve diğer kamu kurumlarından alınan uydu verileri, Dünya yüzeyindeki noktalar için rakım değerlerinin ayrıntılı bir listesi olan DEM veya Dijital Rakım Modeli adı verilen şeyi oluşturmak için birleştirilebilir. Daha sonra DEM’de okunan rakım değerini almak için GPS’i kullanabilirsiniz.

Dünyanın temsillerine baktığımızda, tipik olarak mükemmel dairesel bir küre görürüz. Ancak gerçek şu ki, dünyanın yüzeyi oldukça dalgalı, engebeli ve düzensizdir. Dünyanın yüzeyindeki bu düzensizlikler ve varyasyonlar, yerçekiminin ivmesini belirler ve bu da dolaylı olarak dünyanın sıvılarının şeklini oluşturur. Su kütlelerini değiştiren rüzgarları, gelgitleri ve diğer dış kuvvetleri varsayımsal olarak çıkarsaydık, elimizde jeoid olarak bilinen bir şey kalırdı. Bu, rüzgarlar ve gelgitler olmadan tamamı büyük bir okyanus olsaydı, Dünya yüzeyinin alacağı şekildi. Jeoid tamamen varsayımsaldır, ancak arazi araştırmacıları için kara olmadan Dünya üzerinde belirli bir nokta için deniz seviyesinin ne olacağına bağlı olarak rakımı belirlemek için bir referans olarak kullanılır. Bu aynı zamanda “ortalama deniz seviyesinden yükseklik” olarak da adlandırılır.

Dünya gezegeni son derece büyüktür ve çok çeşitli rakımlara sahiptir. Örneğin, dünyanın en yüksek noktası, deniz seviyesinden yaklaşık 29.000 fit yükseklikte olan Everest Dağı’dır. Dünyanın en alçak noktası, deniz seviyesinden yaklaşık 35.000 fit aşağıda olan ve yedi mil derinliğe yakın olan Batı Pasifik’teki Mariana Çukuru’dur! Amerika’da rakımın en yüksek olduğu yer Alaska’daki Denali’dir. En alçak nokta, deniz seviyesinin 281 fit altındaki Badwater Havzasıdır.

Rakımı Nasıl Buluyoruz?

Bu siteyi kullanarak nerede olursanız olun rakımınızı öğrenebilirsiniz. Bu site sizin kesin rakımınızı nasıl belirliyor? Site, telefonunuzdan GPS verilerini alır. Bu uydu teknolojisi ayrıca tam konumunuzu belirlemek ve Google Haritalar gibi uygulamalarda gezinmenize yardımcı olmak için kullanılır.

Telefonunuz uydu verileri için bir alıcı görevi görür. Uydu sinyallerinin her birinin alıcıya ulaşması için geçen süre, birbiriyle ve ışık hızıyla ilişkili olarak ölçülür. Uyduların her biri farklı bir yerde olduğundan, üç sinyal üç boyutlu bir konumu tahmin etmek için kullanılabilir ve Dünya üzerindeki konumunuzu son derece yüksek bir doğrulukla belirleyebilir.