Koordinat

Bulunduğunuz yerin koordinatlarını öğrenin

Koordinatları Göster

Mevcut konumunuza ait koordinatları öğrenmek için mavi butona tıklayın

Koordinat, tam olarak haritada veya Dünya’da nerede olduğumuzu ifade eden sayısal değerlerdir. Bulunduğumuz yerin GPS koordinatlarını öğrenmek istediğimizde bunun için en uygun cihazlardan biri de bir akıllı telefondur. Akıllı telefonlar genellikle diğer cihazlara göre (örn. bilgisayarlara göre) GPS sistemleri daha gelişmiş olarak üretilirler. Akıllı telefonlar haricinde bir cihaz ile de koordinat bulma yapılabilir ancak aşağı yukarı doğruluk mesafesi kesinlikle kontrol edilmelidir.

Aşağı yukarı doğruluk mesafesi 10 metreyi de göstebilir, 10 kilometreyi de gösterebilir. Bu kullanılan cihaza göre değişkenlik göstermektedir. Bir akıllı telefon kullanıcısı genellikle 30 metre aşağısında bir mesafe görür. Ancak bir bilgisayar kullanıcısı 30 metre aşağısını görebileceği gibi kilometre olarak bir mesafe görmesi de mümkündür. En doğru sonuçları almak için akıllı telefon veya benzeri bir cihaz kullanmanız önerilir. Mesafe ne kadar düşük olursa koordinatlarınızı en doğru şekilde bulmanız da bir o kadar mümkün olur. 30 metre aşağısı doğru koordinatlar olarak kabul edilebilir.

Bulunduğunuz yerin koordinatlarını öğrenmek istediğinizde mavi butona tıklamanız, henüz izin vermediyseniz konum için izni vermeniz gerekmektedir. Ardından bulunduğunuz konumun hem GPS koordinatlarına hem de enlem ve boylam olarak koordinatlarınıza erişmeniz mümkündür. Ayrıca koordinatlar gösterildikten sonra Google haritada koordinatların tam olarak nereyi gösterdiğine de bakabilirsiniz.

GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi) Koordinatları Nedir?

GPS koordinatları, genellikle alfanümerik karakterlerle ifade edilen, Dünyadaki kesin bir coğrafi konumun benzersiz bir tanımlayıcısıdır. Bu bağlamda koordinatlar, bir ızgara sistemindeki kesişme noktalarıdır. GPS koordinatları genellikle enlem ve boylamın birleşimi olarak ifade edilir. Enlem koordinat çizgileri ekvatordan kuzey ve güneye olan uzaklık derecelerini (0 derece) ölçer. Kuzey kutbu ve güney kutbu her iki yönde de 90 derecedir. Birleşik Krallık’ta Greenwich’te bulunan başlangıç meridyeni 0 derece boylam olup, boylam koordinatlarının çizgileri bu noktadan doğu ve batı 90 derecelere göre ölçülür.

GPS koordinatları iki farklı formatta ifade edilir. Ankara Anıtkabir’in koordinatları aşağıdadır:

  • 39° 55′ 30.1944″ N, 32° 49′ 54.66″ E

Aynı bilgiler tamamen sayısal bir biçimde de ifade edilebilir:

  • 39.925054, 32.8318499 (ondalık derece)

GPS’in derece ile gösteriminde (N) ile ifade edilen harf North (Kuzey) kelimesinin kısaltılması iken (E) ile ifade edilen harf East (Doğu) kelimesinin kısaltılmış halidir. Koordinatların dereceli ve ondalık olarak gösterimlerinde solda kalan enlem, sağda kalan ise boylamı temsil eder. Sayısal biçimde, ikinci sayıdan önceki eksi işareti, konumun başlangıç meridyeninin batısında olduğunu gösterir; ilk sayının önündeki eksi işareti, ekvatorun güneyindeki dereceleri gösterir. Enlem koordinatları, ekvatordan kuzey ve güneye olan mesafeyi ölçer. Boylam koordinatları başlangıç meridyenden doğu ve batı mesafelerini ölçer.

GPS Nasıl Dağıtılır?

Dünya yüzeyinin üzerinde kesin konumlarda yörüngede dönen, 24 GPS uydusundan oluşan bir uydu takımyıldızıdır. Her biri bir kuş olarak adlandırılır ve dünyadaki tam yerini belirlemek için diğer uydularla iletişim kurmak için radyo dalgalarını kullanır. Bu uydular, referans koordinat sistemi olarak WGS84 olarak bilinen Dünya Jeodezik Sistemini kullanır. WGS84’ün koordinat orijini, Dünyanın merkezidir.

Konum verileri, radyo sinyalleri yoluyla, üç veya daha fazla uydudan konum bilgisi alan ve bu verileri özel yazılım kullanarak görsel bilgilere dönüştüren yer tabanlı cihazlara veya alıcı-vericilere iletilir. Bu görsel bilgiler, otomobillerde ve uçaklarda kullanılanlar gibi bir video ekranında görüntülenebilir. Bu hava-yer GPS alıcı-vericilerindeki yazılım, konum verilerini görsel haritalara veya diğer coğrafi temsillere dönüştürür. GPS kullanıcıları dilerlerse gerçek harita koordinatlarını da elde edebilirler.

GPS verilerine ve uygulamalarına, saatler ve diğer el cihazları, dizüstü bilgisayarlar ve GPS verilerini gönderip alabilen herhangi bir bilgi sisteminden erişilebilir. ABD hükümeti GPS sisteminin sahibidir ve ABD Savunma Bakanlığı, orijinal amacı askeri uygulamalar olduğu için onu sürdürmektedir. Askeri olmayan kullanıcılar bu verilere ilk kez 1990’larda erişti. Bugün GPS, gezegenin hemen hemen her yerinde bulunan bir kaynaktır.

GPS Verilerini Kullanan Cihazlar

Garmin ve Magellan, GPS cihazlarının iki üreticisidir. Bu cihazlar çeşitli boyutlarda gelir ve çok sayıda uygulamayı destekler. Her cihazda yerleşik yazılım, GPS uydularına bağlanır ve istenen bir yere giden en kısa veya en verimli rotayı belirlemek için GPS verilerini görsel görüntülere veya sesli mesajlara dönüştürür. GPS konum verileri genellikle araç trafiği etkinliği hakkında bilgi toplayan akıllı otoyol teknolojisiyle entegre edilir.

Entegre GPS sistemleri, bir varış noktasına birincil rota sağlar ve ayrıca trafik sıkışıklığı durumunda uygun alternatif rotalar oluşturur. Sistemler ayrıca ilgi çekici yerleri bulabilir ve ek seçenekler sağlayabilir. Herhangi bir konum için GPS koordinatları, konumun üzerine sağ tıklanarak Google Haritalar’da mevcuttur. Ohio, Cincinnati’deki Çeşme Meydanı’nın koordinatları bu ekran görüntüsünde gösterilmektedir.

GPS Verilerinin Uygulamaları

GPS verileri, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda ve gömülü sistemlerde kullanılır:

  • Google maps gibi haritalama yazılımı, mevcut konum verilerini görsel olarak sunarken GPS verilerini kullanır.
  • GPS verileri ve cihazları motorlu araçlarda, deniz araçlarında, filo takip ve yönetim sistemlerinde, akıllı saatlerde, akıllı el cihazlarında ve dizüstü bilgisayarlarda bulunmaktadır.
  • GPS yetenekleri genellikle arazi koşusu, kayak ve doğa yürüyüşü gibi açık hava etkinlikleri için dijital aksesuarlara dahil edilir.